Michal Štěpán

Suchý záchod pro 10 tisíc lidí

24. 03. 2011 9:00:00
Doba vlády modrooranžové koalice v Praze dosáhla doby sto dní. Jedním z hlavních témat, spojovaných s vedením hlavního města je tendr na čístírnu odpadních vod. Advokátní kancelář, která se dle pana Michálka pokusila zmanipulovat výběrové řízení tak, aby se do pokladny ODS dostala půlmiliarda korun, inkasovala za svoji práci 56 miliónů korun z kapes daňových poplatníků. Za to by mohla být postavena nová čistička pro deset tisíc obyvatel. Třeba místo čističky dostanou suchý záchod.

Je zřejmé, že nové vedení města žádnou změnu nepřineslo. Ostatně kromě několika špiček pokračuje tým, který má s řízením hlavního města mnohaleté zkušenosti. Jsou v něm taková esa jako Rudolf Blažek, Pavel Klega, Milan Richter a Marie Kousalíková. Je to tým, který v minulých dvou volebních obdobích stačil rozpustit navýšení přijmů hlavního města, které činilo 70 miliard korun a o dalších 25 miliard Prahu zadlužit. Skrytý dluh podle odhadů přesahuje dalších 20 miliard.

Předražené právní služby jsou pro vedení města nadále typické. To, co by mělo zvládnout několik zaměstnanců města, provádějí externí kanceláře za desítky milionů korun.

V informačních technologiích pokračuje trend nastoupený kauzou Opencard. V roce 2011 by se za tyto technologie mělo utratit přes 400 miliónů korun, což je roční rozpočet okresního města, které kromě informačních technologií musí provozovat školy, uklízet a opravovat ulice, zajišťovat chod inženýrkých sítí, zdravotnictví, kulturu a řadu dalších potřebných věcí. Potřebné informační technologie samozřejmě mají též.

I když se podmínky výběrového řízení na ČOV podařilo zmírnit, u ostatních akcí pokračuje trend šití zakázek na míru předem určenému dodavateli. Zastupitel ČSSD Miloslav Ludvík na své videonahrávce veřejnosti prozradil, jak to chodí. Smlouvy se dělají tak složité, aby se v nich nikdo nevyznal a tak nikdo neví, kolik bude stát například tunel Blanka.

I když to není podstatná částka, typickým příkladem přístupu modrooranžové koalice je vyhledávací studie na umístění Muchovy Slovanské epopeje. Vedení města svedlo za nemalé peníze daňových poplatníků právní bitvu o Slovanskou epopej a teď neví, co s ní, a za další milióny to nechává hledat. Na splacení dluhů ale nemá.

Smutné je, že vedení města lže i dětem. Tvrdí, že děti do 15 let budou jezdit v tramvajích zadarmo. Pravda je jiná. Nebudou jezdit zadarmo, ale na dluh. Ve své dospělosti zaplatí několik desítek miliard i s úroky.

Jedinou změnou, která je opravdu patrná je to, že město místo psychiatra vede gynekolog. Myslíte, že je to změna k lepšímu?

Autor: Michal Štěpán | karma: 17.63 | přečteno: 1019 ×
Poslední články autora