Zvonili jsme klíči kvůli Svobodovi?

Dnes máme státní svátek, Den boje za svobodu a demokracii. Tak přemýšlím, jestli 17.listopadem boj za svobodu a demokracii začal, nebo skončil. Co myslíte?

V předvečer státního svátku nám soudy zamítli většinu žalob na regulérnost voleb. Občas se někde volby zrušily proto, že někdo dovezl k volbám několik voličů. Volební inženýring, který v naší zemi funguje od r.1945, je však nedoknutelný.

Pražské volby jsou dostatečným přikladem. ČSSDODS použila parlamentní volby jako volební průzkum, který jí zajistil spolehlivou výhru. Rozdělením Prahy do 7 obvodů byly zlikvidovány malé strany, navíc počet 9 mandátů v obvodu umožnil ODS získat větší procento mandátů, než bylo procento jejího volebního výsledku. Tento fakt byl zmíněn v žalobách malých stran, je si však třeba uvědomit i to, že při aplikaci současného volebního zákona nezískávájí mandát kandidáti podle jen podle počtu získaných hlasů, ale pořadí se přepočítává podle pořadí politických stran. MUDr.Svoboda získal 14306 hlasů, zkušený ekonom ing.Radim Šenk získal ve stejném obvodu 15925 hlasů, tedy o 1619 hlasů více. MUDr.Svoboda bude primátorem, ing.Šenk je až třetím náhradníkem. Voliči chtěli v zastupitelstvu ekonoma Šenka, místo toho dostali gynekologa Svobodu. Zákony jsou prostě udělány tak, aby modrooranžovým kaprům nikdo rybník nevypustil.

Myslíte, že si ho vypustí sami?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Štěpán | středa 17.11.2010 15:00 | karma článku: 21,34 | přečteno: 1299x